tirsdag 2. juni 2009

Løssluppen narkotikapolitikk




Unge Venstre gjør i sitt nye partiprogram et oppgjør med dagens ruspolitikk. Som en del av Sosialkunnskapeksamen fikk vi i oppgave å ta stilling til ikke har noe for seg. Her kan du se program-utdraget, og under følger mine tanker og standpunkter til Venstres ruspolitkk-forslag.


Venstre mener at narkomane i all hovedsak burde behandles med mer verdighet og respekt enn i dag. I et likestilt og utviklet land som Norge er det vel ingen tvil om at vi burde se likeverdet i mennesker. De ønsker en slags offentlig “legalisering” av narkotika, som skal fungere slik at offentlige forum har rett til å styre kontrollen av narkotiske stoffer. De vil med dette shvem som får narkotiske stoffer, hvor mye de får og hva de får. Slik ønsker de å redusere sjansen for overdoser og liknende, samtidig som det fører til at politi og helseperonell får en lettere tone med misbrukerene. Stoffer som cannabis ønsker de legalisering av, på grunnlag av at dte ikke finnes tilstrekkelige helsemessige argumenter for skadeligheten av stoffet.

Utsagnet om at “Unge Venstres ruspolitikk er godt egnet til å behandle narkotikamisbruk” vil fra min side ikke møtes med et rungende “Ja”. Noen gode poenger og grunntanker er det i vedlegget. Jeg er enig i det de poengterer i første avsnitt om at behandlingskapasiteten burde styrkes, samt det som er nevnt senere om at rehabeliteringsinstitusjonene burde være tilgjengelig for alle. Alle narkomane burde får muligheten til rehabelitering, uavhengig av alder eller hvor lenge og hvor tungt avhengig en er. Alle mennesker som ønsker å reise seg opp og komme tilbake i et respektabelt liv burde vi, i et velferdsland som Norge, kunne gi muligheten til dette. Den offentlige distrubusjonen av narkotika som Ungen Venstre her sikter til er jeg derimot noe skeptisk til. Jeg tror dette vil fungere dårlig i praksis, og jeg tror heller ikke kapasiteten av leger og helsepersonelle i Norge er bred nok til at en slik ordning ville fungert. Vi har jo allerde legemangel i landet! Dessuten ville leger miste noe autoritet om de skulle skrive ut narko-resepter til alle narkomane som hevdet at de var avhengig. Alle som hadde følt et behov – fysisk eller psykisk ville ikke blitt tildelt tilstrekkelig og gatehandelen ville dermed ikke bli avskaffet. Selve prinsppet med å “legaliser for dem som allerede er avhengig” kan også virke mot sin hensikt. De som er på vei inn i rusmiljøet, vil kanskje se på veien til full avhengiget som kortere enn veien ut av det hele og derfor trekke mot det offentlige for utdeling. Og hvem skal avgjøre om nettopp du er i stand til å komme deg ut av avhengigheten eller ikke? Dette tror jeg ikke bare ligger i rent sykdomsmessig og fysisk form, men også i individet og psykologi kan derfor være noe som burde fokuseres på i høyere grad. For noen ville nok opplegget fungert godt, men om en så stor endring skulle gjøres må vi se på en større og mer inkluderende løsning. Jeg tror forebygging og rehabelitering burde være det som burde satses på i norsk ruspolitikk. En slags “offentlig legalisering” av enkelte stoff tror jeg ikke vil virket sin hennsikt. Særlig burde oppfølging etter endt rehabeliteringsopphold satses mer på, noe Unge Venstre også poengterer. Arbeidstilbud og sosiale tilbud for de som er kommet ut av slike rehabeliteringsprogram burde verksettes umiddelbart etter endt behandling. Det er det som kan hjelpe narkomane til en verdig tilbakekomst til hverdagen og samfunnet. Forbygging allerede i barneskole burde legges inn i pensum og i praktiseres jevning oppigjennom skolegangen. Slik kan vi bygge opp sterke og sunne holdninger og verdier blant ungdom, noe jeg tror er det aller viktigste for å forebygge narkotika. Rehabeliteringsinstitusjoner for alle – ikke bare tungt narkomane vil jeg igjen poengtere viktigheten av.


Unge Venstre ønsker også legalisering av cannabis – på grunnlag av få begrunnelser for helsemessig risiko. Dette mener jeg er helt feil. I mange ungdomsmiljø er det nettopp ulovligheten og grensespregningene som gjør at en forsøker hasj. Hasj er ikke uskadelig, det finnes flere eksempler på mennesker som går inn i sterke psykoser etter bruk av stoffet. Legalisering tror vil føre til økt bruk, men ogsp til økt bruk av sterkere stoffer. Det blir ikke så “spennende” å røyke hasj lengre, og ungdom går da kanskje over til stoffer som er enda mer skadelige for å tøye grenser.

Ingen kommentarer: